Foredrag for pårørende og professionelle


foredrag anja aalund 1

Bevar mig vel

Jeg havde mest af alt lyst til at give op. 

Ærlig talt, anede jeg ikke hvordan jeg skulle håndtere det, da min mand Frank i 2017 fik konstateret Lewy Body Demens.

Jeg havde lyst til at give op, men det kunne jeg ikke, for jeg ønskede at passe på Frank, og jeg ønskede at passe på vores piger, der dengang bare var unge teenagere. 

I dag er jeg stadig pårørende - men uden lysten til at give op. 

Selvom det stadig er hårdt, så insisterer vi som familie på at leve i lyset af sygdommen, i stedet for i skyggen af den. 

Med alvor, varme og humor fortæller jeg om

  • Tilladte og “forbudte” tanker og følelser, man har som pårørende
  • Hvad der sker i en familie, når alvorlig sygdom rammer
  • Hvordan man bevarer sig selv, mens man tappert holder sammen på det hele
  • Min personlige historie som pårørende - og min rejse mod mere livsglimmer midt i det mørke livsflimmer.

Bevar mig vel er et hudløst ærligt foredrag om vejen til et liv som pårørende og som familie, hvor vi nyder det vi har - frem for at græde over det, vi har mistet.

Med til historien hører, at jeg i mere end 25 år har arbejdet professionelt i det offentlige med at gøre livet nemmere og mere sorgfrit for pårørende. I starten kun fra den professionelle side af bordet - og nu også med levede erfaringer som pårørende. 

I dag underviser og superviserer jeg fagprofessionelle i det professionelle pårørendesamarbejde. Jeg beskæftiger mig derfor meget bredt med emnet ‘pårørende’. 

Bevar mig vel er min personlige historie og erfaring til inspiration og perspektivering for andre pårørende og interesserede.

Oplæg til professionelle

“Skal jeg nu også tage mig af de pårørende?”

Den kommentar møder jeg ofte, når jeg underviser og superviserer fagprofessionelle i pårørendesamarbejdet. 

Men det gode pårørendesamarbejde handler ikke bare om, at der er endnu en, den fagprofessionelle skal tage sig af. 

Det gode pårørendesamarbejde gavner i den grad også medarbejderens trivsel og arbejdsglæde, fordi de i højere grad undgår, at uforstående, frustrerede og irriterede pårørende påvirker det arbejde, de i virkeligheden er ansat til at udføre.

Gennem dette 3 timers oplæg får I

  • forståelsen for, hvorfor pårørendesamarbejdet er vigtigt - både for de pårørende, for borgerne - OG for jer som medarbejdere. 
  • indsigt i de 4 forskellige kategorier af pårørende - og hvordan I med fordel kan møde dem 
  • svaret på, hvordan I forventningsafstemmer med den pårørende - for at undgå de fleste konflikter - men også hvordan I håndterer det, når konflikterne alligevel opstår
  • forståelsen for forskellen i engagementet i det der for medarbejderne er en faglig opgave - mens det for den pårørende er knyttet op på følelserne. 

Jeg har selv som fagprofessionel tænkt, ’Skal jeg nu tage mig af de pårørende?’ – og nu står jeg så på den anden side som pårørende, og ved hvordan det er at møde medarbejdere, hvor den tanke besøger dem i ny og næ.

Ja, de fagprofessionelle er først og fremmest er ansat til at løse en opgave ift. borgeren - men med oplægget her åbner jeg op for et perspektivskifte, der gør at kerneopgaven kan løses samtidig med at samarbejdet med de pårørende styrkes - og uden at lægge mere pres på medarbejderne.

Tværtimod bliver deres arbejdsdag lettere, og der opstår højere trivsel blandt medarbejderne, når pårørendesamarbejdet fungerer.

foredrag anja aalund 3

Når børn og unge bliver pårørende

Mathilde og Oline er i dag unge voksne, men de var kun 12 og 15 år i 2017, da deres far fik konstateret Parkinson. En diagnose der 15 måneder senere blev ændret til Lewy Body Demens.

Hudløst ærligt fortæller de om: 

  • Hvilken betydning sygdommen - og det at være pårørende - har haft på deres opvækst
  • Hvordan de hver især håndterede det nye livsvilkår 
  • Hvordan det var som søskende at være forskellige i sorgprocessen (den ene søgte væk fra hjemmet og den anden ville kun være hjemme)
  • Hvordan de er blevet mødt af skole og venner
  • Hvordan det var at have en mor, der altid græd
  • Hvordan det er, som ungt menneske at blive forælder for den, der egentlig skulle være forælder for dem

Sammen med deres mor, Anja Aalund - ekspert i pårørendesamarbejde, går Oline og Mathilde på scenen og fortæller om livet som pårørende, når man er ung. 

Gavmildt og modigt deler de det hele med os: om støtte, om svigt, om forbudte tanker, om alle følelserne - og om alt det, de kunne have ønsket sig, var blevet gjort anderledes fra dem, der var allertættest på.